A régi időkben (talán annyira nem is volt az régen, mert még a nagymamám is tudna róla mesélni, ha élne szegény) a mesterséges, és sok esetben csak egy-egy dologra (és arra is utólag) hatásos gyógyszerek helyett természetes megoldásokat használtak. Ráadásul többnyire megelőző jelleggel (de persze utólag, gyógyító, kúráló céllal is).

A betegségeket és a test állapotának leromlását megelőzni a legkönnyebben a megfelelő étkezéssel lehet. Ez a régmúlt időkben még nem pl. a gluténmentes ételeket jelentette, hanem (maradva mai témánknál) többek között a levesek megfelelő megválasztását.

A csontlevesnek számos betegségmegelőző- és gyógyhatást tulajdonítottak eleink. Ennek érdekében a csontlevest friss csontból, illetve friss csontos húsból kell készíteni.

Fontos továbbá elhatárolni a csontlevest a húslevestől. A csontlevest hosszan, akár egy teljes napig főzik, lassú tűzön. így a csontban lévő hatóanyagok valóban ki tudnak oldódni. Mivel nem főzzük túlzottan magas hőfokon, ezért a csontból kioldódó vitaminok és egyéb ásványi anyagok alig károsodnak. Érdemes továbbá a levesbe minél több zöldséget tenni, tetszés szerint, ki mit szeret (elsősorban persze a tipikus leveszöldségekre gondolunk).

Mik azok azok az anyagok, amik elsősorban kioldódnak a csontból? Magnézium, kalcium, foszfor, kálium, kollagén, zselatin, hyaluronsav, glukozamin- és kondroitin-szulfát.

A népi gyógyászatban sokfelé használták a csontlevest, és az elmúlt évtizedekben tudományos módszerekkel is megerősítést nyert, hogy a csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit, illetve erősíti az immunrendszert.

Ami pedig szintén örvendetes “mellékhatása” a csontlevesnek, hogy mivel az kollagénben és zselatinban is gazdag, igen jót tesz a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körömnek is jót tesz.

Mivel a leves kevés kalóriát tartalmaz, de hamar jól laksz tőle, ezért fogyókúrához is kiváló.

Segíti az emésztést, enyhíti a bélrendszeri gyulladásokat.

A levesben szintén jelentős koncentrációban megtalálható glicerin pedig a máj méregtelenítését segíti.

Olvasd el ezt a cikket is ->  Eddig is szerettem a banánt, de mióta kutatók ezt mutatták ki róla, minden nap eszek belőle, hisz akár életet is menthet:

Forrás: tudasfaja cikke nyomán